maandag 11 mei 2015

Platenzaakstickers #192Free Record Shop
Broersveld 5
Schiedam
Telefoon (010) 263876

Op achterzijde hoes, Paul Simon, LP, There Goes Rhymin' Simon, CBS 69035 (Nederland, 1973)

Het lijkt er op dat deze sticker van het startpunt van de winkelketen Free Record Shop is. Aan de sticker te zien, heeft de vorige eigenaar nog een poging ondernomen die er af te pulken, maar dat is gelukkig mislukt.
Op 15 oktober 1971 begon Hans Breukhoven in Schiedam zijn eerste grammofoonplatenwinkel. Omdat hij niet aangesloten was bij de Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren (NVGD), noemde hij zijn winkel de Free Record Shop. Zo staat op het lemma van Wikipedia te lezen. Breukhoven werkte op de Holland-Amerika Lijn en kwam zo regelmatig in New York. In de platenzaak van Sam Goodies kreeg hij korting op de platen en bracht die vaak voor vrienden in Nederland mee. Uiteindelijk leidde dit er toe dat de 24-jarige Breukhoven een platenzaak in Schiedam begon.
Het werd het begin van een imperium, dat zich niet alleen over Nederland, maar ook over België en Luxemburg uitbreidde en later ook in Scandinavië actief was. In 2008 waren er 182 filialen in Nederland. Een aantal van de platenzaken waarvan stickers op dit blog is opgenomen werd ooit overgenomen door de keten. Maar de teruglopende verkoop van geluidsdragers vanaf het millenium had ook zijn effect op de Free Record Shops. Gecombineerd met een belastingschuld zorgde dit er voor dat de keten in 2013 het faillissement werd aangevraagd. Er werden nog pogingen ondernomen om een doorstart te maken maar in 2014 legt de keten uiteindelijk het loodje.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten