maandag 18 mei 2015

Platenzaakstickers #193


Willem de Jong
v/h Passage
Korte Hoogstraat 16
Rotterdam
Tel. 117640

Op achterzijde hoes, The Dennis Wilson Trio, Pianoromance, His Master's Voice HFLP 115 (Nederland, 195?)

Een van de fijnzinnigste stickers die ik tot nu toe ben tegengekomen, deze sticker van Willem de Jong. De naam in sierlijke, ultrafijne krulletters in donkerblauw op een zilverkleurig vlak. Het adres is zelfs in reliëf aangebracht. Kosten noch moeite zijn gespaard voor dit visitekaartje.

De Jong begon rond 1906 een gramophonewinkel aan de Passage in Rotterdam. Bij het bombardement in 1940 van het Rotterdamse stadshart werd ook de winkel van De Jong weggevaagd. Al een jaar later had hij een noodwinkel ingericht aan de Wytemaweg. Na de oorlog ging de firma De Jong verder aan de Korte Hoogstraat, tot er begin jaren zeventig een punt achter de geschiedenis werd gezet. Willem de Jong verkocht behalve grammofoonplaten ook radio's en televisietoestellen, maar afficheerde zich desondanks als platenspeciaalzaak. Op de website plaatzaken is een uitgebreide geschiedenis van de platenzaak van Willem de Jong te vinden. Hans Dinkelberg, de man achter deze website, duikelde ook een boekje op over de geschiedenis van de zaak, Van horen naar zien: een halve eeuw Rotterdamse grammofoongeschiedenis door Leo Ott. Het verscheen ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de firma. De titel van het boek geeft eveneens aan dat de langspeelplaat centraal stond in de winkel. Op de website plaatzaken is een aantal foto's te vinden van de diverse onderkomens, waarvan ik er een paar de lezer van dit blog niet wil onthouden. Wie meer wil weten volge de link hierboven.

Nederlands eerste platenboetiek genaamd Jonge Willem in de winkel aan de Korte Hoogstraat

Willem was een man van de actualiteit, zoals deze foto uit 1967 laat zien. Getuige de op de discobar aangebrachte hartjes, was de 'summer of love' al drie jaar voor het festival in Kralingen in Rotterdam aangebroken. Op de muziekstandaard is de uitgeklapte binnenhoes van Sergeant Pepper te zien. Het is onduidelijk waar de hoofdtelefoons die beide jongeren in de strandstoelen aan hun oren hebben vandaan komen. De boetiek was speciaal voor de jongeren bedoeld, op de begane grond zag de winkel er heel anders uit, zoals hieronder te zien is.

Afgaande op de 6-lp-box van Georges Brassens, 10 Ans de Brassens, die achter de balie uitgestald staat, dateert de foto uit 1964. Van psychedelica was toen nog geen spoor te bekennen.

Speciale dank aan Bjorn van Concerto, die dit kleinood voor me apart heeft gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten