dinsdag 19 april 2016

Platenzaakstickers #233

Muziekhandel Bouter
Tel. 4121
Lange Tiendeweg 11
Gouda

Op achterzijde hoes, Edith Piaf, 10", Je me souviens Edith Piaf, Columbia 33 HP 167 (Nederland, 1963)

De derde platenzaak uit Gouda alweer, na A. den Held en John H. Hoogendoorn. Als je op de sticker afgaat kun je van alles op het gebied bij Bouter verwachten, behalve platen. Er is een duidelijke verwijzing naar bladmuziek via het notenschrift en de G-sleutel en de spiegeling van de familienaam is te zien op een zwart vlak dat erg veel doet denken aan het deksel van een vleugel. Toch behoorde ook het vinyl tot de inventaris bij Bouter. Bouter zat in het centrum en daar zat hij al in een ver verleden, zo wordt al snel duidelijk bij het intypen van de naam bij Google.

Een eerste hit verwijst naar Officieel Orgaan, een blaadje van Sportvereniging Gouda. In nummer 1 van de 75ste jaargang in 2011 staat een artikel over de eerste 9 jaargangen van dit sportorgaan. Daarin wordt vermeld dat een van de adverteerders in het blad toentertijd 'De Nieuwe Goudsche Muziekhandel van C.S. Bouter' was. Daar kon de Goudse bevolking terecht voor de 'nieuwste grammofoonplaten en ook Philips Radio'. Van muziekinstrumenten is hier nog geen sprake.
In de Goudsche Courant van 31 december 1931 staat een nieuwjaarswens van 'De nieuwe muziekhandel, meest gesorteerd magazijn gramofoons enz. C.S. Bouter. Het lijkt er op dat de instrumenten op een later tijdstip aan het assortiment zijn toegevoegd want in een plakboek van het Christelijk Urker Visserskoor Crescendo is ook een advertentie van Bouter terug te vinden: 'Het best gesorteerde adres voor al uw grammofoonplaten is en blijft ... Bouter's muziekhandel Lange Tiendeweg 11, Gouda, telefoon 01820-4121, platenbonnen/grammofoons, muziekinstrumenten'. Helaas is de advertentie in het plakboek niet gedateerd. Wel wijst deze advertentie er op dat Bouter zich op de christelijke medemens richtte, waarom anders geadverteerd in een blaadje van dit koor? Bovendien een koor uit een plaats die niet naast de deur ligt en waar je heden ten dage via de snelweg al snel meer dan een uur voor onderweg bent. Of was er een vaarverbinding tussen beide plaatsen en meerden de Urker vissers steeds luider zingend hun boot af in de Gouwe om nog snel wat christelijke liederen en bladmuziek bij Bouter in te slaan?

In de Nieuwsbrief van de Historische vereniging Die Goude, wordt in nr. 78 van november 2015 kort aandacht geschonken aan Frits Bouter (1932-2007). Het betreft hier waarschijnlijk de zoon van C.S. die niet lang na oprichting van de winkel geboren werd en de zaak later van pa heeft overgenomen. Naar aanleiding van het agendapunt 'Toelichting op Bouterfonds' wordt kort ingegaan op de naamgever van het fonds, Frits Bouter dus, 'die aan de Lange Tiendeweg een muziekhandel, annex magazijn in grammofoons, voerde'. Frits wilde dat zijn vermogen ten goede zou komen aan de hele Goudse bevolking, maar had weinig vertrouwen in de Gemeente. Het geld kwam dan ook niet bij Museum Gouda terecht, dat in handen was van de gemeente, maar bij de stichting Fonds Goudse Glazen en bij de Museumvrienden. De muziekhandel heeft hem blijkbaar geen windeieren gelegd. Mijn inschatting is dat Frits goede zaken heeft gedaan en wellicht al voor de pensioengerechtigde leeftijd zijn schaapjes op het droge had en de winkeldeur ergens in de jaren tachtig achter zich heeft dicht getrokken.

Momenteel zit aan de Lange Tiendeweg 11 Studio Symfonie, een hair, beauty & nail studio. Als je op de winkelnaam klikt zijn er nog wat sfeerbeelden van de winkel te zien. De platenbakken et cetera zul je je daar zelf bij voor moeten stellen.

1 opmerking:

  1. Hi André,
    Ik mis in je collectie de enige nog bestaande onafhankelijke cd/platen winkel van Gouda: Free Music High Fidelity aan de Turfmarkt. Eigenaar Cornelis de Keizer die de zaak 'LEX HARDING'S DISCOTHEEK PLATEN EN POSTERS' ooit overnam van deze beroemde voormalig DJ en Radio Veronica directeur, heeft zich wezenloos geplakt met zijn prachtige reclame stickers. De zilveren stickers met donkergroene opdruk, die naast info een afbeelding van het prachtige historische pand bevat, plakte Free Music wel op CD's, met name klassiek en zijn ze ook nu nog in gebruik.
    Ik denk dat Cornelis ook nog wel iets weet van die oude zaken waar jij stickers van hebt in deze blog.
    groeten Marcel

    BeantwoordenVerwijderen