dinsdag 5 april 2016

Platenzaakstickers #231

Grammofoonplatenspeciaalzaak
Disco Shop
Jan van Dijk
Kerkstraat 183
Hoogezand
Telefoon (0 5980) 95559

Op achterzijde hoes, De Damrakkertjes, LP, Kinderfeest met de Damrakkertjes, Philips 6803 133 (Nederland, 1977)

Staat 1977 in het algemeen bekend als het jaar dat de punk van zich deed spreken, er verschenen ook andere platen. Zoals deze van De Damrakkertjes. Een waar collector's item, zo valt op de achterzijde te lezen, 'Beperkte oplage, speciale uitgave i.v.m. de 1977-editie van "Nieuws van de Plaat"'. Het betreft hier een soort reclameplaat die Philips aan platenzaken leverde met een opdruk van de platenzaak in kwestie.


Er zijn verschillende van dit soort platen in omloop, waaronder met klassieke muziek en met Nederlandstalige Gouwe Ouwe. Deze sticker is de eerste van een lading die Evert Nijkamp mij stuurde.De sticker op zichzelf is niet veel bijzonders. De noodzakelijke informatie is vermeld en dat op een zakelijke manier: een schreefloze letter in kapitaal en onderkast in het zwart op een rode achtergrond, een typisch jaren zeventig sticker. Ik schat in dat de winkel nog niet zo lang bestond toen sticker en plaat verschenen. De twee andere disco shops in dit blog (George Baker Disco Shop en Disco-Shop North-End) dateren uit begin jaren zeventig en eind jaren zestig. Ook het feit dat we hier te maken hebben met een 'grammofoonplatenspeciaalzaak' wijst erop dat de winkel op zijn vroegst eind jaren zestig geopend werd. De meeste oudere winkels handelden of in bladmuziek en muziekinstrumenten of in radio's en andere geluidsapparatuur.

De winkel lijkt nog steeds te bestaan, zo is op te maken uit diverse hits op het internet, maar heeft geen eigen website. Ook is Jan zich inmiddels gaan specialiseren in een bepaald genre: folk music & oldies. Zo is te lezen op de gevel van het pand aan de Stationsstraat 43, waar de winkel momenteel gevestigd is en waar mogelijk ook de familie Van Dijk haar intrek heeft genomen. Of misschien is de winkel wel naar het woonhuis verhuisd? De naam waaronder Jan van Dijk in diverse zakelijke registers is terug te vinden, doet wel vermoeden dat er voor vinyl geen plaats meer is: Disc Shop! Het was natuurlijk allemaal nog beeldender geweest als de weggelaten o op de sticker in de vorm van een lp was geweest.


Desalniettemin blijft het een unicum dat deze winkel de neergang in de platenhandel heeft overleefd. Zeker als je bedenkt dat Hoogezand nog een andere, bekendere, platenzaak huisvest, de winkel van Evelyn Novacek.Geen opmerkingen:

Een reactie posten