dinsdag 30 augustus 2016

Platenzaakstickers #245

Démoed's Muziekhandel
Enschede

Op achterzijde hoes, Animals, LP, Animalisms, Decca XBL 646 007 (Nederland, 1966)

Na Knoop en een filiaal van Fox, de derde platenzaak in Enschede. En deze past prachtig in het rijtje klassiek vormgegeven platenzaakstickers dat Enschede inmiddels rijk is: een zwarte belettering op een goudkleurige achtergrond. Daarbij maakt Démoed gebruik van drie verschillende lettertypen en is muziekhandel negatief afgedrukt, de plaatsnaam in kapitalen en de winkelnaam in een los cursief.

Oprichter van het familiebedrijf is vermoedelijk Willem Gijsbertus (Wim) Démoed (1904-1997). De winkel was gevestigd aan de rand van het stadscentrum aan de Haaksbergerstraat 30, tegenwoordig de Korte Haaksbergerstraat, en is later verhuisd naar Niermansgang 105, net buiten het centrum. Gezien de naam van de winkel verkocht Démoed aanvankelijk bladmuziek en mogelijk ook nog wat instrumenten. Naast winkeleigenaar was de heer Démoed ook pianist. Hoe het met het kip-en-ei-verhaal zit weet ik niet, maar dat er een direct verband is, lijkt me voor de hand liggend.

De winkel stond eind jaren 50 bekend om zijn grote jazzassortiment en was dus wat het platenaanbod betreft op een jong publiek gericht. Bovendien ging 'de oude heer Démoed', zoals hij steevast genoemd wordt in de stukjes op internet, met zijn tijd mee, getuige de plaat waar deze sticker op zat. Het ligt voor de hand dat de 'oude heer' eind jaren 60 met pensioen is gegaan en dat de winkel nog door een nazaat is voortgezet. Mocht hij in de jaren 80 nog bestaan hebben, dan moest Démoed gegarandeerd het onderspit delven tegen het concern van Fox.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten