dinsdag 6 september 2016

Platenzaakstickers #246

Radio Speets
Hilversum
't Platenhuis N.V.

Op achterzijde hoes, The Beatles, LP, Help!, Parlophone PMC 1255 (Nederland, 1965)

Wederom een klassieke platenzaaksticker, deze inzending van Bert Jalink. Gouden belettering op een zwarte achtergrond met een gouden randje er om heen en dat alles in een schreefloze letter. Alles duidt er op dat we hier met een gerenommeerde middenstander te maken hebben.

En laat dat ook nog zo zijn! In het boek De 's-Gravelandseweg en zijn bewoners komt ook Radio Speets aan bod.
Jan Cornelis Speets begon Radio Speets aan de 's-Gravelandseweg 29b. Hij nam daar in 1947 de zaak van A.A. de Zaaijer over. Zoals de naam al zegt lag het zwaartepunt van de handel van Speets bij de radio. In 1955 breidde hij zijn handelsterrein uit toen hij de winkel van zijn buurman op 29a overnam. Daar zat sinds 1938 een grammofoonplatenwinkel. Aanvankelijk was dat His Master's Voice van Pieter van Abcoude. Die naam dankte de winkel aan het feit dat Van Abcoude het alleenverkooprecht op platen van His Master's Voice in Hilversum had. Na de oorlog werd de winkel voortgezet door de bedrijfsleidster Hendrika Dikker en haar man Albert Kamermann onder de naam Platenhuis v/h Abcoude. Zij verkochten de winkel in 1955 aan Speet, die Platenhuis als ondertitel bleef voeren. Aanvankelijk hield hij de panden gescheiden, maar in 1970 werden ze verbonden tot één grote winkel. Vijf jaar later ging Radio Speets ter ziele en werden beiden panden weer van elkaar gesplitst.

Onderstaande advertentie verscheen in november 1960 in het blad Wij in Hilversum.

Aanvankelijk dacht ik met een drumstel te maken te hebben, maar de vormgever voorzag de afgebeelde lp toepasselijk van een dak met schoorsteen en de toen nog overal aanwezig televisieantenne.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten