woensdag 17 januari 2018

Platenzaakstickers #304

Fresi Disco
Lange Bisschopstraat
Deventer

Op voorzijde hoes, Huub van Eynthoven, LP, Brabander bèn ik, Elf Provinciën ELF 16.04-G (Nederland, 1978)

Een aparte sticker van een winkel met een bijzondere naam. Aangezien het hier om een platenzaak gaat, mag je er vanuit gaan dat de rode ronde vormen links van de naam platen voor moeten stellen. Maar waarom in deze vorm gerangschikt? Ook de naam Fresi roept vragen op. Het meest voor de hand liggend is dat het de beginletters van voor- en achternaam van de eigenaar zijn: Fred Si???? Wellicht zijn er nog lezers in Deventer die hier meer over weten. Op het internet is niks over de winkel te vinden.

In het voorjaarsnummer 2013 van de Roalter Wind stond een interview met Frits Willemsen, eigenaar van Muziekwinkel Frits Willemsen (platenzaaksticker 151) in Raalte, ten noorden van Deventer. Het nummer is helaas niet meer online terug te vinden. In het interview staat dat Frits zijn carrière als platenverkoper in 1976 begon bij Fresi Disco in Deventer. Maar na drie maanden verkaste hij al naar Den Bosch waar hij filiaalhouder kon worden. Het is jammer dat het artikel niet meer is terug te vinden. Zo blijft onduidelijk of het een filiaal van Fresi Disco in Den Bosch was of van een andere platenketen. Vooralsnog ga ik er vanuit dat de sticker van Fresi Disco in Deventer is, al doet de plaat waar hij op zit anders vermoeden. Het lijkt me niet echt een genre dat het in het oosten des lands goed deed. Maar het zou natuurlijk ook nog kunnen dat Willemsen contact hield met zijn eerste werkgever in platenland en dat deze plaat zo in Deventer terecht kwam. Gelukkig is dat blog altijd aan te passen!

Op marktplaats stond nog een sticker van Fresi Disco, maar ook die maakt niet veel meer duidelijk.


TOEVOEGING 7 FEBRUARI 2018

Omdat er zoveel onzekerheden in bovenstaand verhaal zaten, heb ik bij Pierre Gouweloos geïnformeerd of die wellicht meer informatie over Fresi Disco had. Hij wist te melden dat er in ieder geval een winkel met die naam in Den Bosch was. Uit de ledenlijst van de Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren (NVGD) van 1977 blijkt dat Fresi Disco Markt BV in Den Bosch aan de Hooge Steenweg 18-20 zat. Er werd ook audio verkocht. Pierre verwees me door naar Hans van Gulick, ex-medewerker bij Fresi Disco en later key account manager bij Warner. Die bevestigde mijn vermoeden dat Fresi een samenvoegsel is van voor- en achternaam van de oprichter: Fred Siebelder. Hij wist bovendien te vertellen dat het een keten betrof waarvan de eerste vestigingen in Deventer en Almelo zaten,waarna de keten zich gestaag uitbreidde, met name in het zuiden van het land, met onder andere filialen in Helmond, Tiel, Boxtel en Nijmegen. Hij was zelf tegelijkertijd met Frits Willemsen werkzaam in het filiaal in Den Bosch. Dat is zo goed als zeker ook het filiaal waar de plaat waar de sticker op zat vandaan kwam. Fresi Disco was vaak ondergebracht in de winkels van Van Miert die gespecialiseerd was in bruin- en witgoed. Dat was onder meer het geval in Den Bosch.

De winkels van Fresi Disco hadden een soortgelijke uitstraling als de Free Record Shop. In plaats van blauwe bakken stonden er bij Fresi oranje. Het personeel droeg bedrijfskleding voorzien van het Fresi Disco-embleem. Behalve platenzaak was Fresi Disco ook importeur van een aantal budgetlabels, waaronder Hallmark Camden en Boulevard. Hans van Gulick benadrukt dat Fresi Disco een gezond bedrijf was, maar dat de eigenaar het bedrijf moest opheffen vanwege de scheidingsprocedure met zijn toenmalige echtgenote. Dat was het moment waarop Frits Willemsen een eigen platenzaak in Raalte begon en Hans van Gulick bij Warner Music in dienst trad. De filiaalhouder in Deventer was Race Cranenburg.

Met bijzondere dank aan Pierre Gouweloos en Hans van Gulick voor de uitgebreide informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten