woensdag 3 januari 2018

Platenzaakstickers #302

Muziekhandel
Suykerbuyk
Essen - Tel. 672333

Op label, Aphrodite's Child, 7", It's Five O'Clock, Mercury 132 508 MCF (Nederland, 1970)

Toen ik laatst bij Alex Bonder, oud-eigenaar van cd-winkel Gigantic in de Sint Antoniebreestraat in Amsterdam, wat platen kocht, kreeg ik er van hem een stel singles met stickers bij. Deze is er een van.

Essen ligt vlak over de grens bij Roosendaal in Noord-Brabant, een Vlaamse toevoeging aan de platenzaakstickerverzameling dus. De naam Suykerbuyk is een bekende naam in Essen. Zo was Herman Suykerbuyk er ooit burgemeester. En zo was er dus ook een muziekhandel van een van de Suykerbuyken. De naam wijst er op dat er ook instrumenten en waarschijnlijk bladmuziek verkocht werden. Maar er stonden in ieder geval ook een aantal singles.

In een interview met Cis Suykerbuyk in Noordernieuws, een nieuwsmagazine van de Noorderkempen, vertelt deze, 'mijn ouders hadden een platenwinkel waar mijn moeder in werkte. Die was in de Stationsstraat, naast waar nu AU3 zit.' Aangezien AU3 op nummer 77 zit, moet de winkel dus op 75 of 79 geweest zijn. Uit het interview blijkt bovendien dat er ook accordeons verkocht werden. Dat zal vast niet het enige instrument geweest zijn. Omdat Cis het een platenwinkel noemt, zal vinyl de boventoon gevoerd hebben in de muziekhandel en stond er dus meer dan bak met hitparadesingles. Vader Suykerbuyk was muziekleraar in het hierboven al genoemde Roosendaal en initiatiefnemer van de Essense accordeonvereniging Hoger Streven. De instrumenten voor de leerlingen en voor de accordeonvereniging zullen ook wel van de Stationsstraat afkomstig zijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten