woensdag 7 februari 2018

Platenzaakstickers #307


Radio Televisie
Hees
Steenweg 19
Roermond

Op voorzijde hoes, Rudolf Schock, 7", Avé Maria Opus 52 nr. 6, Eurodisc 19 568 AK (Duitsland, 1967)

De tweede winkel in Roermond waar vinyl verkocht werd. En ik kan nu al verklappen dat er meer zijn. Net als de eerdere inzending, Disco Limburg, komt ook deze van Geert van der Velden. Hees was in tegenstelling tot Disco Limburg geen vinylspeciaalzaak. Dat blijkt al uit het opschrift op de sticker, waaruit duidelijk wordt dat Hees tot de categorie winkels behoorde waar voornamelijk audiovisuele apparatuur verkocht werd en als uitvloeisel daarvan ook geluidsdragers. De winkel zat op loopafstand van Disco Limburg, maar was, omdat vinyl slechts een klein deel van de winkelnering betrof, geen echte concurrent.

Uit een advertentie uit De Kampioen (maart 1951), het nog steeds verschijnende ANWB-orgaan, blijkt dat Hees in 1951 nog op nummer 2 in de Steenweg gevestigd was.

Hieruit blijkt bovendien dat His Master's Voice zich niet alleen op de geluidsdragersmarkt begaf, maar ook autoradio's in het assortiment had. Waarschijnlijk werden die ook alleen bij de officiële HMV-winkels verkocht.

Radio Hees, de naam die in de advertentie voorkomt, wordt ook vermeld in een artikel over het Bisschoppelijk College te Roermond. De radioclub van het college kocht in 1960 haar transistors en tijdschriften over het knutselen aan radio-apparatuur bij Hees aan de Steenweg 2. Ergens in de jaren zestig is Hees dus naar de overkant van de straat verhuisd.

Er is in de omgeving van Roermond nog steeds een elektrotechnisch bedrijf onder de naam Hees actief, met een website. Op die website is ook een uiterst korte geschiedenis van het bedrijf te vinden. Daarin staat dat het familiebedrijf in 1957 door de vader van de huidige eigenaar als installatiebedrijf en winkel in tv's en radio is opgericht. De eigenaar was Broer Hees. Het moet hier wel om hetzelfde bedrijf als die van de sticker gaan, alleen bestond die winkel dus in ieder geval al in 1951, getuige de advertentie in De Kampioen. De huidige eigenaar, Chrit Hees, was sinds 1976 werkzaam in het bedrijf. Inmiddels is het bedrijf een webwinkel en reparateur van was- en droogautomaten, afwasmachines, ovens, stofzuiger, koelkasten, diepvrieskasten en -kisten met een werkgebied tussen Roermond en Sittard. Met die overgang naar witgoed, zal het vinyl, of inmiddels de cd, wel uit het assortiment verdwenen zijn.

Op onderstaande ansichtkaart van de Steenweg uit de jaren zeventig zou Hees aan de kant van De Gruyter, die op nummer 29 zat, vijf panden de straat in moeten zitten. Maar ik kan de winkel niet ontdekken.


Tegenwoordig is op Steenweg 19 MS Mode gevestigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten