woensdag 21 februari 2018

Platenzaakstickers #309

C.K.C. Caribean Beat Boetiek
Tel. 4444-240
Paramaribo
Suriname (S.A.)

Op achterzijde hoes, Roy Etzel with Gert Wilden and his Orchestra, LP, Mexican Trumpet, Philips 843 934 PY (Nederland, 1966)

Vanmiddag overhandigde Erwin van Delden mij weer een aantal tassen met daarin vinyl met platenplakkers. Daar is dit er eentje van.

C.K.C. staat voor Christian Kersten en Co. Het bedrijf werd opgericht op 29 juni 1768, zo is te lezen op de website over het bedrijf. Christian Kersten (1733-1796) was een Duitse kleermaker die in 1765 naar Suriname trok om als missionaris voor de Evangelische (Moravische) broeders te gaan werken. Richtte Kersten en Co zich aanvankelijk op kleermakerij en manufacturen, in de loop der jaren groeit het uit tot een concern bestaande uit 19 ondernemingen en 5 industrieën, die werkgelegenheid bieden aan meer dan 600 mensen. Het C.K.C. warenhuis dat Kersten begon aan de Steenbakkerijstraat/Domineestraat was een begrip in de binnenstad van Paramaribo en ver daarbuiten. Na het overlijden van Kersten gaan zijn bezitting over naar de Moravian Church Foundation, een stichting die de zakelijke activiteiten van de broedergemeente in verschillende landen beheert.

Het ligt voor de hand dat de Caribean Beat Boetiek een onderdeel was van het warenhuis. De platen werden in ieder geval deels uit Nederland geïmporteerd zo blijkt uit de Nederlandse persing waar de sticker op zit. Op onderstaande foto is goed te zien dat het niet zo maar een winkeltje was. Het warenhuis had een loopbrug over de straat, een eigen parkeergarage, een eigen supermarkt en dus ook een eigen platenwinkel.



De plaat waar de sticker opzit is verzegeld met drie stickers, twee van 200 en een van 100. Zou dit iets met de douane en/of importbelasting te maken hebben?



Ten tijde van de algehele schaarste in Suriname in de jaren tachtig raakte het pand steeds leger, totdat in de jaren negentig de eigenaar besloot de ruimtes aan afzonderlijke winkeltjes te verhuren. In 2014 sloot 'het oudste warenhuis op het westelijk halfrond', lp's werden er toen al lang niet meer verkocht.

De meeste informatie en de foto zijn afkomstig van packro.org.

En voor de postzegelverzamelaars: er verscheen in 1968 een Surinaamse postzegel met een afbeelding van het warenhuis. Waarschijnlijk de enige postzegel met een platenzaak er op!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten