woensdag 22 augustus 2018

Platenzaakstickers #327

Guateque
Discos
Padilla 6
Valencia

Op achterzijde hoes, Adamo, 7", Une Meche de Cheveux, La Voz de Su Amo EPL 14.273 (Spanje, 1966)

Zoals gebruikelijk probeer ik de vakantiestemming nog even vast te houden met een 'toeristische' sticker. Deze kocht ik, samen met nog wat bestickerde singles, bijna twee jaar geleden in Valencia.

Volgens een artikel in Las Provincias van 8 juli 2015 was Guateque de eerste échte platenzaak in Valencia. Dat betekent dat het eerste zaak was waar uitsluitend platen verkochten werden (en dus geen combinatie met wasmachines, radio's, tv's, bladmuziek of instrumenten). Guateque is Spaans voor feestje, instuif. De winkel opende op 15 juli 1965 dan ook feestelijk in aanwezigheid van diverse Spaanse artiesten, waaronder de beatgroep Los Brincos, die speciaal uit Madrid waren overgekomen. Alhoewel de winkel zich met name richtte op jongeren werd er ook klassieke muziek verkocht. Wat nog bijzonderder was, zo is in het artikel te lezen, is dat Guateque de eerste luistercabines had.

Het is jammer dat het artikel niet vermeldt wanneer de winkel ophield te bestaan, maar hij behoorde in ieder geval niet meer tot de zaken die momenteel in Valencia nog vinyl verkopen. Momenteel is er een hotel gevestigd, Casual Valencia de la Música, de link met muziek is er dus nog wel.

Om de vakantiestemming nog wat te verlengen, hierbij de hit van Los Brincos, A Mí Con Esas.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten