donderdag 6 december 2012

Platenzaakstickers #80tot + beers
daar staat iets achter
Zaandam - Peperstraat 135-145
Telefoon 68255
Krommenie - Heiligeweg 30
Telefoon 84204

Op achterzijde Procol Harum, 7", A Salty Dog, Stateside 5C 006 90260 M (Nederland, 1968)

In 1945 besloten de heren Tot en Beers hun eigen installatiebedrijf op te zetten. Een naam was snel gevonden: tot + beers. In mei 1951 kocht het bedrijf café-restaurant het 'Wapen van Zaandam' op de hoek van de Wilhelminastraat. Dit werd het onderkomen van een radio- en televisiezaak in Zaandam (zie het plaatje hieronder).Later is deze winkel verplaatst naar de Peperstraat die genoemd wordt op de sticker en openen tot + beers een filiaal in het nabijgelegen Krommenie. Omdat de kerntaken van het bedrijf in het installatiebedrijf lagen, zijn de winkels op een gegeven moment weer van de hand gedaan.
Een interview met Klaas Tot mede-oprichter van het bedrijf is hier te lezen. Op de site van het Nederlands Grammofoon Genootschap is een kort stuk van Ton Damstra met meer prachtige beelden te lezen. Damstra maakte het begin van de tot + beers winkel in Zaandam mee en werkte later bij V&D bij de vinylafdeling.

Fred van Essen mailde me nog de volgende informatie van de site over Zaanse pophistorie:
'Henny Huisman was in 1968-1969 ook platenverkoper en werkte bij de platenafdeling van Tot + Beers in Zaandam. Hij was onder andere disk-jockey in de Waakzaamheid te Koog aan de Zaan als invaller voor Hans Versnel. Op 27 september trad hij in het strijdperk met nog drie disc-jockey's om uit te maken wie er kampioen-platenruiter van Nederland werd. De inzet was een gouden , zilveren of een bronzen microfoon. Henny behaalde helaas niet de 1e plaats maar wel de derde, een bronzen microfoon. 2e was Mr. Stone en 1e werd Fred van Vooren. De finale werd gehouden in dancing "De Zwarte Kat" te Bergen op Zoom.'

Het gehele lemma is hier te lezen.

TOEVOEGING 1 FEBRUARI 2016


Op achterzijde hoes, Conny Stuart e.a., LP, Heerlijk duurt het langst, Philips PL 12703 (Nederland, 196?)

Deze sticker is een voorganger van de sticker hierboven, toen er nog geen filiaal in Krommenie was. Waarschijnlijk zat de oorspronkelijke winkel op de hoek van Dam en Wilhelminastraat en was het officiële adres Dam 62. Het telefoonnummer is niet naar de Peperstraat meegenomen. De heren Tot en Beers hielden het functioneel en zonder opsmuk. Dat was een paar jaar later wel anders toen ze de fabuleuze zinsnede 'daar staat iets achter' op de sticker lieten vermelden.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten