woensdag 20 december 2017

Platenzaakstickers #300




't Muziekhuis - R.Völkers
de Joncheerelaan
Tel. 3079
Nijverdal

Op hoes, The Renegades, 7", Cadillac, Artone SM 25.288 (Nederland, 1964)

Gisteren trof ik deze single aan in de brievenbus en tot mijn blijde verrassing was hij voorzien van een platenzaaksticker. Eentje zonder veel poespas. Het muziekhuis moet bekend geweest zijn in Nijverdal want een huisnummer vond men niet noodzakelijk te vermelden. 

Op de facebookpagina Leven in Nijverdal stond nog een oudere sticker van 't Muziekhuis.



't Muziekhuis
R. Völkers
Telef. 533
Nijverdal

Op label, Drie Kleine Kleuters, 7", De Trappelzak-Boogie, Philips P 17579 H (Nederland, 1956)

Duidelijk is dat de vormgever hier iets meer los is kunnen gaan: een afwijkende vorm van de reguliere rechthoek of halve cirkel en verschillende lettertypes. Aangezien hier een totaal ander telefoonnummer op staat, mag je er vanuit gaan dat er een verhuizing heeft plaats gevonden in de tijd tussen deze twee stickers.

Zoals de naam van de winkel, 't Muziekhuis, al aangeeft, was hier meer te koop dan alleen platen. Zwaartepunt in de handel was gezien onderstaande advertentie uit het Holtens Nieuwsblad van 20 augustus 1971 het orgelassortiment. Er is bovendien sprake van een verbouwingsuitverkoop, ten teken dat de orgelhandel voortvarend verliep. De winkel wordt ook genoemd in een lijst van winkels waar orgels in de series Eminent, Solina en Omegan te koop waren.


Maar zoals op de genoemde facebookpagina in de reacties te lezen is, kon je er ook terecht voor drumstokjes en had de winkel vooral een uitgebreid assortiment klassiek. Ook het jonge volk werd door de familie Völkers bediend, getuige de single die ik in de brievenbus kreeg. Op de facebookpagina is bovendien te lezen dat je in Nijverdal ook nog op andere plekken terecht kon voor je vinyl. In de tijd van Völkers was dat ook nog bij Wieldraayer, later werd hun cultuurspreidende taak overgenomen door Walkin' (of Walk In) en Music Centre. De platenzaakstickerdichtheid in Nijverdal kan dus alleen nog maar groter worden. De keten Walk In komt ook ter sprake bij platensticker 151, het betreft dan het filiaal in het nabijgelegen Raalte.

De winkel is waarschijnlijk in de jaren zeventig nog naar Grotestraat in Nijverdal verhuisd. Daar is onderstaande foto genomen. Vinyl is op deze foto al nergens meer te bekennen.


Schijnbaar was er in Nijverdal en omstreken grote vraag naar orgels. Dat heeft vast met de aanwezigheid van veel gelovigen in deze contreien te maken.

Het feit dat de inwoners naar andere zaken gingen om hun platen te kopen, zoals op de Facebookpagina vermeld, duidt er op dat Völkers het vinyl uit haar assortiment heeft gehaald en door is gegaan met de muziekinstrumenten. Momenteel is er nog steeds een Völkers in Nijverdal actief als pianostemmer, -reperateur en -onderhoudsmonteur.

Er is nog wel een Robert Völkers, alias DJ Convi, in de omgeving actief. Mogelijk is er toch iemand in de familie door het vinyl-/muziekvirus aangestoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten