woensdag 12 februari 2014

Platenzaakstickers #138


Phonoton
Speciaalzaak Grammofoonplaten
Ceintuurbaan 159 - Telef. 722012

Op voorzijde hoes, Elton John, LP, Don't Shoot Me I'm Only The Piano Player, DJM Records DJLPH 427 (Verenigd Koninkrijk, 1972)

Het betere plakbandwerk, deze sticker van Phonoton die Hans Dinkelberg instuurde. Hans meldde al dat er op het internet niets te vinden was over deze winkel. De naam zei me niks en ook het adres associeerde ik niet direct met een platenzaak. Ceintuurbaan 159 blijkt zich tussen de Van Woustraat en het Sarphatipark te bevinden, direct naast café Sarphaat op de hoek bij het Sarphatipark. Het nodige spit- en graafwerk in het Beeldarchief van het Stadsarchief Amsterdam levert een plaatje op van de hoek van de Ceintuurbaan bij het park waarop ook de winkelpui van Phonoton te zien is. De foto is in ieder geval van na 1988, gezien de Renault 19 voor de deur. Het telefoonnummer wijst er op dat de winkel er toch een tijd gezeten moet hebben. Bovendien was eind jaren 80 niet de meest voor de hand liggende tijd om een platenwinkel, gespecialiseerd in grammofoonplaten, te beginnen. De cd beleefde hoogtijdagen en vinyl verdween in die jaren langzaam uit de meeste winkels. Dat de winkel er al langer zat, blijkt ook wel uit de neonbelettering boven het raam. Op het uithangbord (later toegevoegd?) is nog net te lezen dat er ten tijde van de foto inmiddels ook cd's aan het assortiment zijn toegevoegd. Toch een uitzonderlijke winkel in die tijd, dat er lp's in de etalage hangen. Op het raam is ook de naam van de winkel te lezen: Phonoton. Zou de eigenaar toevallig Ton geheten hebben?

1 opmerking:

  1. Ja, de eigenaar heette Ton, danwel Anton, Ton Klumper, destijds in Het Parool beschreven als "de laatste der platenmohikanen", hij verkocht hoofdzakelijk klassiek repertoire. In een vroeger leven was Ton pianodocent, heeft ook pianoboekjes uitgegeven. Ik kwam in die winkel vanaf ongeveer 1975 tot aan schat ik begin jaren '90.

    BeantwoordenVerwijderen