donderdag 6 februari 2014

Platenzaakstickers #136


Weyman
Utrecht - Telef. 15951
Zadelstraat 6-8

Op achterzijde hoes, Donovan, LP, What's Bin Did And What's Bin Hid, PYE Records NPL 18117 (Verenigd Koninkrijk, 1965)

De voorganger van sticker 107. Het lettertype waarin de naam van de winkel is weergegeven is identiek, maar de uitstraling is toch heel anders. Waarschijnlijk heeft dit met het materiaal van de sticker te maken. Is deze van mooi glad, dun papier met een kartelrandje waarlangs de sticker van de volgende losgescheurd kan worden, 107 is van cellofaan dat aan beide zijden slordig is afgescheurd. Alhoewel de verschijningsdata van het vinyl waarop de stickers zitten anders doen vermoeden, schat ik in dat deze de voorganger is van 107. Deze is toch iets arbeidsintensiever om te bevestigen dan de van een rol afkomstige zelfklevende plakband. Opvallend is dat er alleen een kartelrandje aan de onderkant zit, wat betekent dat het of de laatste van een vel is geweest of dat ze slechts met twee aan elkaar zitten. Ook die op het overzicht van plaatzaken in Utrecht heeft het kartelrandje aan de onderkant, wat voor de laatste gedachte pleit.
De anciënniteit van deze of gene sticker zou ook nog onbepaald kunnen zijn als Weyman deze voor LP's gebruikte en 107 voor singles. Zo ziet u maar dat determinatie nog niet zo gemakkelijk is. Een koolstofonderzoek zou uitkomst kunnen bieden. Mochten er ervaringsdeskundigen die zich de volgorde van gebruik nog kunnen herinneren, dan hoor ik het graag.

TOEVOEGING 20 MAART 2024


Weyman
Grammofoon - Radio - Televisie
Zadelstraat 6-8 - Tel. 15951
Utrecht

Op achterzijde hoes, Karl Richter, 7", Handel Organ Concerto No. 9, Decca SEC 5028 (Verenigd Koninkrijk, 1959)

Het negatief van de sticker hierboven en, gezien het jaar van uitgave van de plaat waar hij op zit, de voorganger. Net als op sticker 107 van Weyman wordt hier ook vermeld dat er naast grammofoons ook radio en televisie te koop is. En dus ook vinyl!

Op het overzicht van Utrechtse platenzaken van Hans Dinkelberg is nog een zak van de winkel afgebeeld, waarop de voorletter J. vermeld wordt. Ook staat er A. Leijenaar onder J. Weyman. De beheerder van de winkel? Op de zak is ook alleen nog sprake van Zadelstraat 6, later is de winkel dus uitgebreid met het pand er naast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten