maandag 17 oktober 2016

Platenzaakstickers #251

étincel
Passage Lemonnier 46
Tél. 23.54.70
Liège

Op hoes, Marie Laforêt, 7", Viens Viens, Polydor 2056 231 (België, 1973)

Het bewijs dat er meer te maken is van een ordinaire plakbandsticker, want dat blijft het uiteindelijk wel. Links zijn nog duidelijk de kartelrandjes zichtbaar van het apparaat waarop de tape bevestigd was. Bij de rechterkant is duidelijk meer fysiek geweld gebruikt. Zolang deze stickers plakken zijn ze met geen mogelijkheid van het hoesje te verwijderen.

Etincel was een begrip in Luik. De sluiting van de winkel in 2003 was nog net geen wereldnieuws. In Luik en omstreken stonden de kranten er in ieder geval vol van, zo is te lezen in een artikel van 22 december 2003 op LaLibre.be. Terwijl het vinyl weer terugkomt en de tweedehands platenzaken in Luik en omstreken goede zaken doen, moet Etincel de deuren sluiten. Volgens het artikel komt het allemaal doordat de cd-verkoop als gevolg van piraterij en internet dusdanig is teruggelopen dat er geen droog brood meer mee te verdienen valt. Dan had de heer Philippe de Magnée, destijds eigenaar van de winkel, het vinyl ook maar niet de deur uit moeten doen.

De in 2003 49-jarige De Magnée nam de zaak in 1988 van zijn ouders over. Hij was zo ongeveer in het magazijn aan de Passage Lemonnier geboren. Op het moment dat hij zijn winkel moet sluiten zijn er in Luik nog zeven onafhankelijke platenzaken. Behalve De Magnée ziet ook de heer Velaers zich in dezelfde tijd genoodzaakt zijn klassieke muziekwinkel te sluiten. Er zullen er vast nog meer gevolgd zijn in de jaren daarna. Het betekent bovendien dat er nog minimaal zes Luikse platenzaakstickers moeten zijn.

Waar de naam van de winkel vandaan komt, staat helaas niet in het artikel. De winkel lijkt een doorstart gemaakt te hebben als electronikawinkel in Hognoul ten noordwesten van Luik. In een soort van gouden gids van de regio op internet is de winkel terug te vinden. Het telefoonnummer is op twee vooraan toegevoegde cijfers hetzelfde gebleven.

TOEVOEGING 9 JUNI 2018

Etincel
Liège
Passage Lemonnier 46

Op achterzijde hoes, Les Chats Sauvages, 7", Twist à St-Tropez, Pathé EA 569 (Frankrijk, 1962)

Een voorganger van de bovenste sticker, deze inzending van Puchrocker. De heer Magnée blijkt een liefhebber van plakbandstickers. Deze voorganger is toch een stuk uitbundiger. Er is een sterretje als puntje op de i geplaatst en Etincel is in een ander lettertype dan de adresgegevens. Getuige de singles waar de stickers op zitten, had de winkel een gevarieerd Franstalig aanbod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten