maandag 10 oktober 2016

Platenzaakstickers #250

't Discabinet
Trefpunt voor platenspeurders
Wagenstraat 73
Den Haag
Telefoon na 18 uur 833956

Op achterzijde hoes, Joe Jones, LP, Introducing The Psychedelic Soul Jazz Guitar Of Joe Jones, Prestige PRST 7557 (Duitsland, 1969)

Het mooiste van deze sticker die Jeroen van de Beek mij toestuurde is wel de ondertitel van de winkelnaam: Trefpunt voor platenspeurders. Al mag ook de naam van de winkel, vrij vertaald Platenkast, er ook wezen. Raadselachtig is waarom de winkel slechts na sluitingstijd telefonisch bereikbaar was. Het meest voor de hand liggende is dat de eigenaar alleen thuis een telefoonaansluiting had. Dat hij hart voor zijn zaak had moge duidelijk zijn: overdag in zijn winkel te vinden, daarna telefonisch altijd nog bereikbaar voor de platenspeurders.
Op het overzicht van Haagse platenzaken van André Tapir is de winkel ook terug te vinden, maar dan onder de naam Diskabinet. Er is daar ook sprake van een filiaal in de Javastraat op nummer 122 en een ander telefoonnummer. Eigenaren/beheerders van de winkels waren Henny en Martha Weijn.

Naar aanleiding van het overlijden van Martha op 18 september 2010 schreef Cor Gout een stukje over de winkel op het blog Keep (it) Swinging. Haar man Henny was al in 1999 overleden en alleen het filiaal aan de Javastraat was nog in gebruik. Martha werd in de winkel aan de Javastraat geassisteerd door haar dochter Franny

In hetzelfde stuk is te lezen dat Martha haar carrière als platenverkoopster in 1954 begon bij Sprenger's (sticker volgt). Daar heeft ze zeven jaar gewerkt, waarna ze bij Record House (sticker nog niet aanwezig) werkte voor ze samen met haar man in 1969 een eigen zaak begon aan de Wagenstraat. In 1977 werd het filiaal in de Javastraat geopend en sloot de vestiging aan de Wagenstraat. Met het overlijden van Martha in 2010 hield de winkel op te bestaan. Voor wie het verhaal van Cor Gout op het blog nog niet lang genoeg is, in het boek En dan nu de polonaise, muziek in Den Haag en Scheveningen is een uitgebreid interview met Martha Weijn te lezen (redactie Cor Gout, John van Markwijk, Harry Zevenbergen; Den Haag: uitgeverij Trespassers W, 2008).

Bij het stuk van Gout staat ook een foto van het filiaal aan de Javastraat waar op de winkelruit te lezen is: 'Ook de LP doet bij ons nog mee'. Het vinyl is door het echtpaar Weijn nooit in de steek gelaten.

Discabinet aan de Javastraat in Den Haag (foto: Patrick van Griethuysen)TOEVOEGING 10 JANUARI 2018


Op achterzijde hoes, LP, The World of Steam, Argo SPA 103 (Verenigd Koninkrijk, 1970)

De tekst op deze sticker, die Harry Prenger me stuurde, is identiek aan die op het gele exemplaar hierboven, op het telefoonnummer na en het tijdstip van bellen dat hier is uitgeschreven naar 18.00 uur in plaats van 18 uur. Zou het echtpaar Weijn er een nummer bijgenomen hebben om de telefoontjes van de platenspeurders te onderscheiden van privégesprekken? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten