woensdag 5 maart 2014

Platenzaakstickers #140


Votre Disquaire
L. Allain
Montceau-Les-Mines

Op achterzijde hoes, Benjamin, 7", Benjamin Le Roi des Gamins, Disques Festival FX 45-1291 (Frankrijk, 1962)

Op Franse Vide greniers & Marchés de puces is de verleiding nog wel eens groot om een single van en onbekende artiest te kopen alleen maar omdat het hoesje verrassend of bijzonder is of een bepaald genre doet vermoeden. Maar ik moet bekennen dat de enige aanleiding om deze single te kopen de sticker op de achterkant was. Hieronder de voorkant met Benjamin (7 jaar volgens een tekst op de achterzijde) in de carrousel op de kermis. Een soort Franse Jantje Smit, maar dan ver voor ons Jantje was geboren.



De sticker is een bewijs van het ongekende imperium van de leverancier van de plakbandsticker, die dus ook in Frankrijk een afzetgebied had. Uw persoonlijke platenhandelaar L. Allain uit Montceau-les-Mines in het departement Saône et Loire in Bourgogne was in ieder geval een van zijn klanten.
Het blijft toch een prangende vraag of de plakbandrollen voorgeperforeerd waren of dat de platenzaakeigenaar op eigen zichtvermogen bepaalde waar de ene sticker ophield en de volgende begon. Werden er ook rolhouders met een scherp kartelrandje om ze af te scheuren bijgeleverd? Ik zou graag nog eens zo'n hele rol in handen krijgen. Of werkte het toch anders en werden de stickers in linten geleverd? Want is het wel mogelijk zo'n hele rol voor te bedrukken? Blijft de inkt dan niet aan de plakzijde kleven? Het leven van een platenstickerverzamelaar bestaat voor een belangrijk deel toch uit vraagtekens, zo merkt u. Wie o wie kan mij in contact brengen met een producent van dit soort plakbandstickers of om het even welk soort stickers? Zou er een catalogus voor platenzaken bestaan waaruit ze hun favoriete sticker konden kiezen? Mocht u er een tegen komen, dan houd ik me aanbevolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten