woensdag 19 maart 2014

Platenzaakstickers #143


Crazy Diamond
Records & Memorabilia
Hugo de Grootplein 9
2613 VL Delft
The Netherlands
www.crazy-diamond.nl

Op beschermhoes, Rush, LP, All The World's A Stage, Mercury 6643 040 (Nederland, 1976)

Een primeur in diverse categorieën: de eerste sticker van een zaak in 2de hands platen en de eerste met een url. Deze primeur is te danken aan René van der Meer van het blog Onderdenaald, die me de sticker en informatie over de plaat mailde.

De plaats van deze sticker past binnen recente ontwikkelingen in de vinylhandel. Was het in de jaren zeventig in mijn vaste platenzaak nog een standaardvraag of ik er een beschermhoes bij wilde, tegenwoordig is het een cadeautje van de winkel. In de meeste gevallen haal ik die er thuis weer af om de beperkte ruimte in de platenkast optimaal te benutten. Er is echter wel een voordeel, dat zich ook bij deze sticker doet gelden: geen gekrab om de sticker van de hoes te krijgen. Ja, ik moet toegeven, ook ik behoorde tot deze ketterse groep die zodra ze de laatste aanwinsten in huis hadden, alle stickers van de hoes verwijderde. Inmiddels ben ik gelukkig op het rechte pad. Hadden ze ze altijd maar op de beschermhoes geplakt dan was mijn collectie platenzaakstickers nu minimaal twee keer zo groot geweest (als ik althans alle beschermhoezen bewaard had).

Crazy Diamond is het initiatief van Charles Beterams, een Pink Floyd-adept zoals de titel van zijn platenzaak al duidelijk maakt. Beterams begon de winkel in 1997 en organiseerde eveneens diverse festiviteiten op het gebied van deze band in Delft en omgeving. Samen met Robert Haagsma schreef hij het boek Pink Floyd in de polder, een overzicht van alle optredens van Pink Floyd in Nederland, en in zijn eentje was hij verantwoordelijk voor het eveneens bij uitgeverij Aprilis verschenen Pink Floyd on forty-five, een nagenoeg compleet overzicht van alle singles die Pink Floyd ooit uitbracht. In de periode voor hij zijn platenwinkel begon, was hij verantwoordelijk voor het Pink Floyd-fanmagazine Echoes. Daar hield hij mee op toen hij in 1997 een platenwinkel opende, gespecialiseerd in, één keer raden, Pink Floyd en de solo-projecten van de leden. Daarnaast verkocht hij echter ook platen van andere bands, waaronder deze eerste dubbel live LP van Rush. In 1999 breidde Beterams zijn activiteiten uit met een webwinkel (www.floydstuff.com). De webwinkel bleek zo'n succes dat de fysieke platenzaak werd opgeheven. Wel bestaat nog steeds de internetvariant van de fysieke winkel en is Beterams ook een eigen label begonnen (Tonefloat). Maar deze man had daarnaast nog zeeën van tijd en startte nog een aantal initiatieven die terug zijn te lezen op de website van het hoofdkwartier. Wie nieuwsgierig is geworden en meer over deze Pink Floyd-fanaticus en cultureel ondernemer wil weten, kan daarvoor het interview dat Sander Kok van de website progwereld met hem had lezen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten