donderdag 11 december 2014

Platenzaakstickers #168

van der Meer
Radio T.V. Grammofoonplatenhandel
Walstraat 62
Vlissingen
Tel. 01164-2177
Beh. Ven. W. van de Grift

Op achterzijde hoes, Miriam Makeba, 7", Pata Pata, Reprise RA 0606 (Duitsland, 1967)

De eerste sticker van een platenzaak in Vlissingen. Walcheren was al vertegenwoordigd met Zeeland Sound en Wagenvoort in Middelburg. Waar beide stickers uit Middelburg een vinylafbeelding in de sticker verwerkt hebben, doet Van der Meer het met minder poespas. Er is wat werk gemaakt van de achternaam, maar dat is het dan ook wel.
Het digitale Zeeuwse krantenarchief levert een advertentie in de Provinciale Zeeuwse Courant van 30 maart 1953 op, waarin de opening van de winkel wordt aangekondigd.


Een goede zet zou je zo denken, een winkel in radio- en electrisch huishoudelijke artikelen, zo vlak na de watersnood. Hetzelfde archief levert een aantal hits op H.J. van der Meer & Zonen op aan het begin van de 20ste eeuw. Het betreft dan een verzekeringsmaatschappij, wellicht komt hier de elektronicawinkel uit voort. Inmiddels is de radio-, elektronica- en platenwinkel van de familie Van der Meer ter ziele. Uit een reeks artikelen van Tom Rentmeester in het Radio Historisch Tijdschrift blijkt het inderdaad om dezelfde Van der Meer te gaan. Het bedrijf was gespecialiseerd in het bouwen van radiotoestellen. Voor de echt-geïnteresseerden is hier de reeks artikelen als pdf te downloaden (57 pagina's). De firma Van der Meer had ook nog een filiaal in Middelburg. Uit hetzelfde document wordt de afkorting beh. ven. duidelijk. De heer W. van de Grift was beherend vennoot en bedrijfsleider in Vlissingen.

Volgens het platenzakenoverzicht in Nederland moet Vlissingen het momenteel zonder platenzaak stellen. Op nummer 191 van de Walstraat heeft een Free Record Shop gezeten, maar die is net als alle andere filialen van de keten inmiddels verdwenen. Voor het dichtstbijzijnde vinyl zijn Vlissingers aangewezen op Spin in Middelburg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten