maandag 23 januari 2017

Platenzaakstickers #262

Krabbendam
Voor uw muziek
Radio Televisie
Gramofoonplaten
R'dam Nw Binnenw. 54

Op achterzijde hoes, The Pia Beck Trio, 10", Pia Beck at the Flying Dutchman, Philips P 13054 R (Nederland, 1955)

Een sticker zoals die vaker in dit blog voorkomt: witte belettering op een blauwe achtergrond, waarbij de naam in cursief en de rest van de informatie in schreefloze kapitalen. Het kartelrandje van de sticker is duidelijk zichtbaar aan de rechterkant.

Krabbendam begon in Amsterdam met een winkel aan de Ferdinand Bolstraat, zo is te lezen in het boek Outsiders door insiders. Er is dan ook een rechtstreekse link met de Amsterdamse beatband. De zoon van winkeleigenaar Krabbendam was Tom Krabbendam die in 1966 en 1967 deel uitmaakte van de Outsiders. Officieel speelde hij gitaar, maar bij menig optreden werd het volume van zijn gitaar op 0 gezet omdat hij nauwelijks kon spelen. Ter compensatie sprong hij hoger dan de andere bandleden en kon het meeste bier verstouwen. Hij werd dan ook vooral aan de band toegevoegd om de podiumact te versterken.
'Tom's vader, Willem Cornelus Harmanus Krabbendam, ooit chef van de montage-afdeling van Philips, is voor zich zelf begonnen met een radiogrammofoonwinkel in de Ferdinand Bolstraat 26. Hij breidt uit met een winkel in Rotterdam aan de Nieuwe Binnenweg 54 en verkoopt later de winkel in Amsterdam.' Zo staat in Outsiders door insiders.
De winkel in Amsterdam wordt waarschijnlijk ergens in de jaren vijftig overgenomen door Rendez Vous Records die zijn stickers in de beginperiode nog van de toevoeging v/h Krabbendam voorzag. Zoals de tekst op de sticker al aangeeft valt Krabbendam in het segment elektronicawinkels die naast afspeelapparatuur en radio en tv's ook vinyl verkochten.
Ook in Rotterdam was de winkel van Krabbendam geen lang leven beschoren. Op een sticker uit de tweede helft van de jaren zestig van (De plaat die ik zocht... heb ik bij) Simonis (gekocht), is de Nieuwe Binnenweg als filiaal aan de winkelketen toegevoegd. Mogelijk bleef Krabbendam nog aan om het filiaal te bestieren, zijn naam verdween hiermee wel definitief uit het gilde van platenwinkels.

Met dank aan Bjorn Graafland van Concerto die de sticker beschikbaar stelde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten